Opracowanie Instrukcji Bezpieczeństwa Pożarowego dla Restauracji MOLINO w Pile

Bezpieczeństwo pożarowe to jeden z kluczowych elementów zarządzania ryzykiem w każdym obiekcie użyteczności publicznej, a szczególnie w miejscach, gdzie na co dzień przygotowywana jest żywność i gromadzą się ludzie – jak restauracje. Restauracja MOLINO znajdująca się w Pile przy ul. Dąbrowskiego 4, dbając o najwyższe standardy bezpieczeństwa, zleciła nam przygotowanie szczegółowej instrukcji bezpieczeństwa pożarowego, której wdrożenie jest niezbędne do zapewnienia ochrony zdrowia i życia gości oraz personelu. 

W pierwszym etapie wykonania dokumentu, przeprowadzona została szczegółowa analiza ryzyka związanego z pożarem. W restauracji MOLINO, podobnie jak w innych obiektach gastronomicznych, największe ryzyko pożaru występuje w obszarze kuchni, gdzie używa się otwartego ognia, urządzeń elektrycznych, a także substancji łatwopalnych, takich jak oleje i tłuszcze. Następnie przygotowaliśmy plany ewakuacyjne ze wskazaniem kluczowych miejsc takich jak: usytuowanie podręcznego sprzętu gaśniczego, dróg ewakuacyjnych, głównego wyłącznika prądu, głównego zaworu gazu czy hydrantu zewnętrznego. Instrukcja bezpieczeństwa pożarowego zawiera szereg wytycznych, które mają na celu zminimalizowanie ryzyka wystąpienia pożaru oraz zapewnienie odpowiednich działań w przypadku jego wystąpienia. 

Dzięki odpowiedniemu wdrożeniu zasad ochrony przeciwpożarowej, Restauracja MOLINO jest w stanie nie tylko zapewnić zgodność z przepisami, ale także dbać o bezpieczeństwo swoich klientów i pracowników. Dziękujemy za współpracę i zachęcamy wszystkich do skorzystania z usług tego wspaniałego lokalu.

Zespół GFS PIŁA Sp. z o.o.